Отец Николай Петков: Назначаване на служебен митрополит в Сливен обезсмисля една вековна традиция

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Изборът на Сливенски митрополит и последвалото решение на Светия синод предизвикаха недоволство сред част от свещенослужителите и вярващите. На 18 феруари избиратели, излъчени от епархията в Сливен, дадоха своите гласове на първи тур за епископ Йеротерей, а на втори - за епископ Михаил. Светият синод обаче насрочи нов избор за 13 март, а недоволните от това решение призоваха за протест на 12 март.

"Епископ Йеротерей спечели изборите - факт, който никой не може да отрече. След това изборите бяха касирани - аз не знам защо, но и Светият синод не изказа по този въпрос и реши да няма нови избори, а следващият митрополит да бъде служебно назначен... Назначаване на служебен митрополит е нещо, което никога не го е имало. Обезсмисля се една вековна традиция", обобщи случващото се в студиото на "Денят започва" отец Николай Петков - свещеник във Варненска епархия.

Споре него единственият начин за противодействие е протест:

"Аз се опасявам, че ако Светият Синод силно наложи своето решение да се избира служебно митрополит, това би довело до една невероятна криза в доверието. Просто няма друг начин да се променят реалностите, освен чрез протест. Деликатният въпрос обаче е какво следва от всичко това. Има едни феодални реалности, които са доста зловещи."

Какво още каза той за напрежението около избора на Сливенски митрополит вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад