Пандемията и обществените норми. Дебат в студиото

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Заразата е факт. Трябва да се предприемат някакви мерки, но държавата трябва да се съобрази с основните принципи, когато налага такива мерки. И трябва да го прави последователно. Това мнение изрази Мария Петрова, адвокат по медицинско право.

Ако ограничава граждански права, да ги ограничава по правно-адекватен начин, за да не изпада обществото в полемики „за“ или „против“ маските. Това би бил един първичен дебат като полезни ли са лекарствата или вредни ли са ваксините. Този дисонанс в българското общество дойде от мерките, които бяха налагани и променяни, без да има житейска, правна или медицинска логика, обясни адв. Петрова.

Хората в страха и тревогата си са склонни да се улавят за теории, които успокояват тревогата им, заяви Момчил Баев, експерт по обществено здраве. Той апелира за спокойствие и солидарност в обществото за справяне с пандемията.

Според него мерките трябва да се прилагат по-плавно, но ги определя като закъснели. „Имахме много месеци, в които контролът върху и преди това съществуващите мерки не беше достатъчен. И затова стигнахме до тези цифри“, подчерта Баев.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад