Партиите и съдебната реформа – предложенията и необходимите реформи. Анализ на политолозите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тезата за промяна на Конституцията е добра, но когато тя се предлага на обществото от хора, които са непримирими врагове, звучи нелегитимно. Мотивът им  за промяна на Конституцията не е изсветляване на съдебните процеси, а партиите да продължат да влияят в съдебната система, така както са го правили много време. Това каза в „Денят започва“ политологът Слави Василев.

Според политолога Кристиян Шкварек не е добре партиите да нямат никакво влияние върху съдебната система.

„Защото тогава обществото губи възможност да влияе върху това какъв етос да има съдебната система. Поради това от демократична гледна точка е добре да има някаква силна парламентарна квота, а  не само едни и същи структури и НПО-та да си въртят кадрите“, смята той. 

Според Слави Василев адекватно решение е професионалните съсловия да се самоуправляват без никакви парламентарни квоти, защото именно те са позволили на политиците да влияят в съдебната система.

„На практика парламентът изпраща свои представители във ВСС като се съберат всички парламентарни групи и се разбират кой човек да се изпрати и кой да го гласува. Това е лошо, защото партиите в НС гледат да изпратят хора, които могат да следват политическите заръки на лидерите си“, добави той. 

Вижте целия разговор във видеото. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад