Полет на "Спартан": История за спасители и спасени

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Една жена - майка на три деца, живее своя втори живот, благодарение на армията от военни и лекари. Точно преди 6 месеца военният самолет "Спартан" излетя от София до Балчик и качи на борда Господинка Господинова в много тежко състояние след раждането на нейните близнаци. Жената е транспортирана е до София, където в "Майчин дом" ѝ е направена животоспасяваща операция. 4 месеца по-късно от този ден тя помни само едно лице - това на военния лекар, който е до нея в Спартана.

Днес тя е обратно в своя дом, а военният лекар е на смяна. Първата среща между тях - 4 месеца след спасителния полет - вижте сега.

"След раждане на близнаци изпадам в някакво състояние, което до ден днешен не ми е ясно каква е точната причина и точната диагноза", разказва Господинка Господинова.

"Получих телефонно обаждане, при което трябваше за много кратко време веднага да излетим със самолет "Спартан" и имах информацията, че е родилка", спомня си старши лейтенант д-р Радослав Белчев.

"Задавах си въпроса това ли е краят, но докторът, който беше в Спартана, беше изключително мил човек. Взаимно се гледахме в очите и постоянно ми казваше "спокойно, всичко ще бъде наред", каза още Господинова.

"Беше в изключително тежко състояние, на системи и просто трябваше да направим тази евакуация за спасяването на нейния живот", заяви старши лейтенант д-р Радослав Белчев.

В онзи ден полетът на Спартана бил около час. А този час бил равен на вечност. И за двамата - спасен и спасяващ. След кацането Господинка беше транспортирана в "Майчин дом". Днес е до децата си.

"Помня много добре думите на професора, който ме спаси, че през живота си не е правил толкова тежка операция", каза Господинка.

100 дни по-късно ги срещаме. За първи път след онзи ден:

Господинка Господинова: Можете да бъдете много горд, че към днешна дата съм жива, здрава. Гледам си прекрасните деца, защото благодарение на хора като вас имам щастието да съм с близките си, да съм щастлива и наистина много се радвам, че ви виждам. Всеки ден имате мисии, всеки ден правите нещо, спасявате някого, докато за мен от другата страна - емоциите са много по-различни и аз определено вас ще ви помня цял живот.
Старши лейтенант д-р Радослав Белчев: Доста стресова ситуация за мен. Слава богу справих се и всичко е наред!
Господинка Господинова: А помните ли, че през цялото време ме успокоявахте?
Старши лейтенант д-р Радослав Белчев: Това ми е работата и трябваше да ви подкрепям!
Господинка Господинова: Както беше видно, бях много уплашена и общо взето не знаех къде се намирам и какво се случва, какво ще се случи. Сърдечно ви желая всички ваши мисии да приключват успешно!
Старши лейтенант д-р Радослав Белчев: Благодаря, дай боже!
Господинка Господинова: Вие сте гордост не само на вашите родители, за вашите близки, вие сте гордост за цялото общество. Възхищавам се искрено на всички вас!

А всички те предпочитат да говорят малко. Не разхищават думите и не пестят действията си.

Спартанът е излитал и кацал хиляди пъти, под неговия поглед.

"Това са едни от може би най-романтичните ми години в живота! Бяха изпълнени със смисъл", казва полк. Филип Ангелов, 16-а авиационна база.

Командирът на авиобазата, който за този 6 май предаде поста си на своя наследник.

"Всеки ден трябва да даваш всичко от себе си", заяви полк. Лазарин Лазаров, 16-а авиационна база.

Той е давал. Летял е почти 24 часа до Афганистан, кръжал е в небето над Турция, тогава, когато земята там се тресеше. Всеки от тях има история за разказване.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад