Политиката, скандалите, прогнозите - анализаторите Наталия Киселова, Веселин Стойнев и Стойчо Стойчев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Важно беше присъствието на Председателя на Народното събрание на вчерашното полагане на клетва, защото става въпрос за частично попълване на състава на Конституционния съд, а двамата съдии са излъчени от депутатите, заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" Наталия Киселова, експерт по конституционно право.

"Фокусът върху Конституционния съд ще се увеличи, за да се види дали и как ще участват новопостъпилите конституционни съдии и дали няма да повлияят на решението на съда."

По нейно мнение, те не трябва да участват при делата, свързани с техния статус и съдът трябва да обяви за противоконституционни годините на мандата, тъй като би противоречало на друго решение, оповестено преди две седмици. 

Никой от т.нар. сглобка не обясни защо се прави това, не чух никакво обяснение защо тези двама конституционни съдии да са с по-дълъг мандат  и това е по-скандално дори от някои процесуални прибързани решения, които са атакувани - прозрачността, липсата на дискусии, персоналния подбор. От това ще понесат негативи всички участвали в взимането на това решение, заяви журналистът Веселин Стойнев.

Конституционният съд е замислен така, че да се сменят съдиите в него не наведнъж, а на порции през определен период от време и със самото му формиране някои от съдиите са с по-къс мандат, за да се получи това ротиране. Не виждам нещо фатално, по-къс или по-дълъг мандат, въпрос на преценка. Това каза 
политологът доц.Стойчо Стойчев.

"Също не смятам, че изборът на двамата нови конституционни съдии е в някаква фрапираща вреда за Конституционния съд, защото той е колегиален орган, там се обсъждат решения, взимат се колективно тези решения, тъй че какъвто и съдия да беше излъчил парламента, надали той би спомогнал работата на съда."

Вижте целия разговор във видеото.  


 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад