Положителни реакции от българските евродепутати след номинацията за премиер на Мария Габриел

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вчера в ЕП основната тема бяха не процесите у нас, а приемането на Истанбулската конвенция. Наш екип успя да говори с български евродепутати за това как виждат номинацията на Мария Габриел за премиер.

Ето какво казаха те пред нашия екип:

Александър Йорданов, евродепутат от ГЕРБ-СДС/ЕНП: "Изключително положително, изключително добро решение и бих казал държавническо решение на коалицията ГЕРБ-СДС. Решение, взето с голяма отговорност пред България. Защото ще бъдем свидетели, ако това наистина се сбъдне на нещо уникално - за първи път премиер на България ще бъде личност, българка, която преди това е била министър на целия ЕС и то в сфери, от които в бъдеще ще разчита нашата страна да се развива успешно. това е удар в десетката за нашата страна. Бих искал най-напред да получи подкрепа, освен от ГЕРБ и СДС естествено, именно от "Демократична България". Ако не го сторят, значи че са се отклонили решително от европейската, от евроатлантическата линия на поведение и преследват някакви други цели. А тези други цели не са сложни за разгадаване. Ясно е, че ако Мария Габриел не бъде избрана за премиер, България практически отново се тласка в ръцете на комбинациите които прави българския президент Румен Радев и управлението със служебни правителства на страната.

Асим Адемов, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП: Кандидатурата на Мария Габриел е може би най-подходящата след нашия лидер Бойко Борисов, разбира се. Тъй като Мария вече почти 20 години е тук. Изключително авторитетен човек, познат човек в тези среди, работохолик, отговорен човек. Убеден съм, че за тази тежка ситуация е точният избор за министър-председател на България. Аз съм сигурен, че Мария Габриел ще спомогне с авторитета си, с опита си, с познанията си да постигнем тези цели, за които всички партии говорят в момента. И приемането ни в Шенген, и еврозоната, и достигането до парите за ПВУ. Както казах тя е позната няма нужда да я опознават, да ѝ се доверяват, тя има достатъчно доверие в аванс.

Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП: Ако качествена на премиера имат значение за колегите в НС, тя би трябвало да получи 240 гласа. Доказала е с работата си, че е изключително добра. Не знам да е влизала в конфликти с някои от хората в НС. Не виждам причини тя да не бъде подкрепена. Вярвам, че е един от фигурите, които може да обедини най-много хора в НС, тъй като с работата си и в ЕП и ЕК е доказала, че знае как да работи за държавата и за това да развиваме ЕС и през това България да върви напред. Вярвам, че точно от това има нужда страната и ако депутатите мислят за добруването на хората, а не да правим избори през три месеца, тя трябва да бъде подкрепена.

Илхан Кючук, евродепутат от ДПС/АЛДЕ: Най-важното е да има правителство, което да се ползва с подкрепата на политическите сили безспорно. Госпожа Габриел е политик, с който съм работил дълго време в ЕП - български еврокомисар, доказал своята компетентност. Важното е оттук нататък България какво ще направи. За да има правителство, трябва да има ясно подредени цели и България да има физиономия в европейските институции. Виждате колко динамично се променя ЕС. Очакванията на партньорите и на българските граждани е България да бъде компетентен член на ЕС.

Късно снощи евродепутатите на БСП Сергей Станишев, Петър Витанов, Иво Христов и Елена Йончева излязоха с позиция във връзка с темата за съставяне на редовно правителство, в която се казва, че заявяват своето категорично несъгласие с всяка форма на колаборация на БСП с ГЕРБ.

Вижте повече в прякото включване на Николай Кръстев.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад