Проф. Овчаров: По евпропейски проекти са финансирани много археологически обекти

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Археолозите не знаят с какви парите за редовни разкопки ще разполагат тази година, както и за приоритетните обекти, които бяха определени през 2020 г., съобщи в "Денят започва" проф. Николай Овчаров. 

Приоритетните обекти трябва да бъдат финансирани от гледна точка на културно-историческия туризъм в България. Сред тях са Перперикон, Рациария край Видин, Хераклея Синтика край Петрич, Провадия - солниците, Мисионис край Търговище и те са важни и за развитието на съответните региони. 

Проф. Овчаров подчерта, че със серия европейски проекти много неща са се променили за археологическите обекти през последните десетина години. В Перперикон са реализирани 5-6 проекта, в момента текат още 2 - посетителският център ще бъде готов до 2 месеца, отбеляза ученият. С 8 млн. европейски средства ще бъде завършена напълно консервацията на обекта. И не е само при Перперикон.

"Ние сме сред 3-те страни с най-много паметници, всичко това ни е дадено, просто трябва да го развием", каза проф. Овчаров.

Историкът коментира и отношенията ни с Република Северна Македония.

"Ние предупреждавахме, че приемането на френското предложение през миналата година е само началото, а не краят. За съжаление в нашата политическа безисходица, в която се намираме, отново темата за Северна Македония отиде някъде накрая. Натискът трябва да продължи. През изминалата година видяхме пребити хора с българско самосъзнание, запалени клубове, репресивен закон, който прилича на законите от времето на комунизма и на фашизма, направо казано. На базата на този закон, доклкото разбирам, бяха спрени български евродепутати", заяви проф. Овчаров и беше категоричен, че трябва да отстояваме позициите си. 

Какво още каза той - вижте целия разговор. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад