Позитивен поглед върху резултатите от PISA в България

Предаване: 100% будни, 13.03.2024

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Програмата за международно оценяване на учениците (PISA) е един от най-важните източници на информация за състоянието на българското образование и какво може да бъде подобрено с примери от останалите страни по света. PISA е отговор на необходимостта от разработване на индикатори за сравняване на качеството на образованието в отделните държави в ситуацията на глобална икономика и трудов пазар.

Все още в България посоката на мислене е, че една или две конкретни оценки са определящи за бъдещето на учениците. PISA обаче не се интересува от отделния ученик, конкретното училище или административна област, а от резултатите, дадени на общото национално ниво. Трябва да ги тълкуваме като възможност за развитие на образователните политики и тяхното адекватно прилагане в училище, а също и като добра възможност да се взаимстват ефективни образователни политики от други държави, които могат да бъдат адаптирани и приложени в България.

Дали нивото на българските ученици е по-ниско от това на учениците в другите европейски държави? Отговори търсим от Ангел Георгиев, учител и образователен иноватор с 18 години опит като технически обучител и продуктов презентатор и Теодора Димитрова, доктор по социално-икономическа география, учител по география и биология. Вижте във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад