Предотвратен атентат в Белгия, задържан е 20-годишен българин

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

20-годишен българин е сред арестуваните в Белгия по подозрение в подготовка на терористичен акт. В понеделник вечерта белгийската федерална полиция извърши обиски и арести в няколко града в страната и задръжа 8 души. Те бяха разпитани и седем от тях бяха оставени в ареста.

Според полицията става дума за радикализирани мюсюлмани, които са подготвяли терористични атаки.

Полицията в Антверпен задържа в понеделник вечер петима души, заподозрени, че готвят терористичен акт. Според правосъдния министър на Белгия Винсент Ван Квикенборг те са готвели атака срещу държави институции. Има данни, че са планирали въоръжено нападение срещу полицейски управления.

В същото време полицията в Брюксел също задържа в понеделник трима души заради участие в терористична група. Арестите бяха извършени в брюкселските квартали Скарбек, Моленбек и Завентем. Единият е задържаните е 20 годишният българин Сергей Р., посочват белгийските медии. Обвинението срещу него е едно - участие в дейността на терористична група.

Само един от за държавите беше освободен, останалите седем остават зад решетките. Според разследващите двете групи - от Брюксел и Антверпен - са поддържали контакт помежду си са координирали действията си.

За единия от заподозрените в Антверпен, който се смята за ръководител на групата, белгийските власти са получили информация и от чуждо разузнаване, че публикува притеснителни постове в социалните мрежи.

Вижте повече от кореспондента на БНТ в Брюксел Десислава Апостолова.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад