Предстои да стане ясно кои от поправките в резолюцията за България на ЕП са приети

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

 


-----------------

Европейският парламент ще гласува днес резолюцията за България, която беше в основата на дебата за страната ни, който се проведе в понеделник вечерта и предизвика широк отзвук у нас. Снощи евродепутатите гласуваха над 40 предложения за изменения на текста на резолюцията.

Все още няма резултати от гласуването на внесените промени. Очаква се те да бъдат ясни след около час. Повечето промени бяха внесени от ЕНП като вносител беше евродепутатът от Малта Роберта Мецола. Тя е докладчик по резолюцията в Комисията по граждански права.

Едно от предложенията предизвика голям отзвук у нас и то е свързано с бизнесмена Васил Божков. Мецола се опита да прокара текст, в който се казва, че той финансира протестите. Тази поправка беше оттеглена вчера. В Туитър тя написа, че не е искала по никакъв начин да бъдат обидени протестиращите у нас или да внуши, че всички те са платени.

Друга поправка е свързана е свързана с президента, с това, че той използва протестите за своя предизборна платформа.

Важни поправки бяха внесени от българския евродепутат Ангел Джамбазки. Те са свързани с текстовете около Истанбулската конвенция, езика на омразата, дискриминацията спрямо роми или хора с различна ориентация.

Днес следобяд е същинското гласуване на резолюцията, която ще бъде гласувана като цяло, а не като отделни текстове.

Последствията за нашата страна ще бъдат по-скоро политически. Резолюциите на ЕП нямат правоно обвързващ характер. Само в някои случаи Европейският парламент може да препоръча на Европейската комисия да разработи механизъм.

 

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад