Принцът и князът – Майкъл от Кент и Никита Лобанов - Ростовски пред “Панорама”

Предаване: Панорама, 19.05.2023

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Една необикновена среща пред камерата на "Панорама" - Бойко Василев разговаря с британски принц и руски княз, роден в България.

Ваше Височество, какво Ви води в България днес?

Принц Майкъл от Кент: Имах удоволствието да бъда поканен от княз Никита. Той ми разказа всичко за България; никой не я познава по-добре! Мина толкова много време от последното ми посещение тук; сметнах, че е крайно време за освежаване на спомените! Дойдох за първи път през 1970 заради едно рали. Пристигнахме рано сутринта, слънцето грееше в очите ни и беше трудно да се вижда. Бях изненадан от мащаба на всичко. Пътят беше толкова широк – огромен. По-късно разбрах, че било военна писта. Е, тогава времената бяха различни. Много се вълнувам да видя страната в различна светлина днес.

Майкъл Джордж Чарлз Франклин, принц Майкъл от Кент. Първи братовчед на британската кралица Елизабет Втора. 47-ми в линията на наследяване на британския трон. Първият в кралското семейство, който учи руски. Има богата военна кариера и се занимава с консултантски бизнес.
 
Кой е най-яркият Ви спомен от България през 1970?

Принц Майкъл от Кент: Коренно различно време! Беше зима. Беше тъмно. Беше потискащо. Хората нямаха достатъчно дрехи. Беше им студено. Бяха нещастни. Помня как влизаха от улицата в хотела и само седяха там. Не можеха да харчат. Първо, защото нямаха пари. И второ, защото в хотела бе с валута. Просто седяха на пейка в лобито на хотела за по половин час, за да се стоплят. И се връщаха обратно на улицата. Много трудно време за всички.

Вие също се връщате в България за първи път през 1974. Кое беше нещото, което вас изненада тогава?

Княз Никита Лобанов - Ростовски: Изненада ме относително високият уровен, в сравнение с други страни от Комекона... 

Ние го наричахме Съвета за икономическа взаимопомощ.

Княз Никита Лобанов - Ростовски: Да. България е единствената страна от Комекона, която имаше паралелна  и тайна парична политика. Тоест диктаторът Живков разбра, че марксисткият, съветският подход на икономика не беше полезен на българския народ.

Той помни три Българии. Роден през 1935 в София. Родители - руски емигранти. Дядо му - от княжески род, по-стар от Романови. Баща му - разстрелян, след като Лобанови опитват бягство в Гърция през 46-та. Единадесетгодишен, Никита лежи в ареста. Разчува се, пускат го, след 7 г. му разрешават да емигрира. Следва геология в Оксфорд. Сондира в Патагония и Аляска. Става финансист, консултант и дарител.   

Видели сте три Българии. Кой е големият проблем на третата, сегашната?

Княз Никита Лобанов - Ростовски: Най-големия проблем е, че България е неуправляема и неперспективна страна. Какво значи неперспективна страна? Ако сте потенциален инвеститор и гледате обективно къде да сложите парите за развитие на някое предприятие. По всички важни критерии  България е неуправляема по примера на Израел - множество партии не могат да се съгласят за коалиция. Отсъствие на нормално законодателство, което е корумпирано от главата до петите. България демографически намалява, загубила е една четвърт от жителите си.  Така че България се връща по населението си към Царство България и в икономическо и културно състояние е значително по-лошо даже от времената на светлото ни бъдеще, на комунистическата власт. 

Ваше Височество, каква е целта Ви сега в България? Какво най-много искате да видите?

Принц Майкъл от Кент: Живеем в трудни времена по много причини. Моето убеждение е да направя каквото мога аз лично, за да се опитам да подобря отношенията. Понякога личните отношения са по-важни. В живота си съм пътувал много –  и по трудни места. Но видях, че личните отношения ти дават възможност да помислиш за истинските проблеми. И донякъде, да повлияеш лично, да се сприятелиш с някого, за когото всички казват, че е труден. Да можеш сам да си формираш мнение.  

Има един интересен факт за Плевен, който мнозина тук не знаят: колко улици във Великобритания носят името “Плевен”?

Княз Никита Лобанов - Ростовски: 23 улици в островите на Великобритания носят името на Плевен. В Северен Лондон има 5 улици, чието име започва с Плевен. Например Плевен-Стрийт, Плевен-Гардънс, 

Очевидно заради Освободителната война през 1877-78-ма. 

Княз Никита Лобанов - Ростовски: Не!

А защо?

Княз Никита Лобанов - Ростовски: Само заради икономически интереси на Англия

Защо?

Княз Никита Лобанов - Ростовски: Защото крепостта на Плевен беше линията “Мажино” против руската армия. 

А британският интерес бил Русия да не стигне до Проливите и да не застраши Суецкия канал, откъдето минавала британската търговия с Индия. Но днес британският принц и руският княз имат идея за българския Плевен. Ще поканят плевенски ученици, а принц Майкъл ще ги приеме в двореца Кенсингтън.

Принц Майкъл от Кент: Очаквам го с нетърпение. Ще трябва да си упражнявам българския. 

А откъде е Вашият интерес към православното християнство?

Принц Майкъл от Кент: Баба ми беше руска православна християнка – великата княгиня Елена. Тя почина през 1957. Говорех с нея само на руски, оказа ми огромно влияние. Имам късмет, че в моето семейство има много вероизповедания. Женен съм за католичка, синът ми - за момиче с еврейски корени. Свикнал съм да бъда обграден от различия. Това е хубаво. Освобождава те от предубеждения. 

Видяхме православни елементи дори в коронацията на краля Чарлз III.

Принц Майкъл от Кент: Разбира се, всяка вяра бе включена в службата, знаете. Вярвам, че в бъдеще хората ще се чувстват приобщени. За мен това е важна стъпка напред. 

Вие сте роден като благородник и емигрант тук в България. Животът Ви е принудил да се занимавате с бизнес. Какво може да направи една личност, за да промени обществото?

Княз Никита Лобанов - Ростовски: Личността трябва да бъде забележителна, която може да се наложи морално  с обществено мнение, за да промени нещо. Такива личности засега в България няма. Трябва човек като Иван Вазов: да създаде едно единно мнение. Каквото и да е, но да е конструктивно мнение. Няма такава личност. Но ни е необходима. Такива личности отсъстват почти навсякъде в Западна Европа.

Принц Майкъл от Кент: Всеки може да допринесе с малко, ако се постарае. Нямам предвид обезателно, че сам човек може да промени всичко. Но ако мнозина се обединят, е възможно. Виждал съм го толкова често: ще кажете, незначителни хора, а постигат значителна промяна.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад