Приоритетите на 49-ия парламент - коментар на Валерия Велева, Марая Цветкова и доц. Иво Инджов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Народните представители ще направят втори опит да разрешат поредната сложна ситуация, в която се поставиха. В 10:00 часа се очаква да се поднови първото заседание на новия парламент. В студиото на "Денят започва" с коментар и анализ на случващото се В Народното събрание гостуваха журналистът Валерия Велева - главен редактор на "Епицентър.бг" и политолозите Марая Цветкова и доц. Иво Инджов.

"Има две тези за продължаване работата на парламента, които са коренно протовоположни и към този момент не могат да се съберат, така че да се постигне съгласие. Едната е излъчване първо на работни групи, които да уеднаквят приоритетите на политическите сили в парламента, както казаха представителите на "Продължаваме Промяната". Другата теза е излъчване първо на председател. Коя от двете е конституционно и парламентарно съобразна? Разбира се, втората - не може Народното събрание да започне работа без да е избран председател", категорична беше Валерия Велева.

За нея предложенията за ротационно председателство на парламента са "екзотични".

"От вчера ми прави впечатление, че малко по малко се руши парламентаризма, който е в основата на демокрацията. Пъзълът на парламентаризма се руши системно", заяви журналистката.

Според Марая Цветкова със създаването на работни групи политическите сили в парламента бламират намерението на президента Радев Народното събрание да заработи бързо.

"Трябва първо да се избере председател на парламента, защото той определя дневния ред и това, което ще се гласува в зала в съзвучие със заместник-председателите. Тоест ние си говорим за законодателни инициативи и законопроекти, но трябва да има кой да го вкара и да регилура целия процес, защото неслучайно парламентът работи първо в комисии и после в пленарна зала", подчерта тя.

Според доц. Иво Инджов идеята за ротационно председателство и предложението за създаване на работни групи е израз на патовата ситуация, в която се намира Народното събрание в момента и блокажа между отделните политически лагери.

"Така се стига до такива предложения, които на пръв поглед могат да звучат екзотично, но е възможно в една от тези посоки да се намери работещо решение, за да се разблокира работата на парламента", допълни той.

Какво още казаха анализаторите вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад