Присъдата "Не подкрепям никого" - каква е реалната тежест на отрицанието?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Над 87 000 души на изборите гласуваха в неделя, като избраха да не подкрепят никого. 60% от българите изобщо не гласуваха. Не малък е и броят на гласовете, които останаха в малките партии. Какво губим и какво печелим, когато не гласуваме, не подкрепяме никого или даваме вота си за малка партия. По тези теми разговаряхме с председателя на Обществения съвет към ЦИК Стоил Цицелков и бившия член на Съвета Стоил Стоилов.

Стоил Цицелков определи проведените на 2 октомври избори като сравнително честни на базата на нормативната рамка, която ползват в ЦИК.

"Няма перфектни избори. Нямам съмнение в самите машини, че имат възможността да извъшат тези прости калкулации. Имам съмнение, че не използваме целия им потенциал", отбеляза той.

По думите на Стоил Стоилов при миналите избори след публикуването на резултатите от паралелното преброяване на разписките в СИК, партиите са идентифицирали само 3 секции, в които е имало разминаване. След контролно броене от ЦИК се оказва, че това е човешка грешка.

"Притеснявам се от друго. Вие споменахте за тези 87 635 гласа "не подкрепям никого". Най-лесният отговор, който можем да дадем е, че хората са направили демонстрация - мога да гласувам, отговорен съм, защото отидох да гласувам, не подкрепям никого, защото не ставате за нищо", коментира той и допусна, че сред гласувалите с "не подкрепям никого" има такива, върху които е оказан натиск. Освен това се запазва броят на недействителните гласове.

Стоил Цицелков се съгласи с мнението на Стоил Стоилов относно гласувалите с "не подкрепям никого" и потвърди, че в България контролиран вот има. Що се отнася до недействителните гласове той е на мнение, че се дължат на лоша подготовка.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад