Призивът на Делян Пеевски за съставяне на стабилно правителство – анализ на Елена Дариева, Ружа Райчева и Харалан Александров

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Социологът Елена Дариева коментира позицията на Делян Пеевски от снощи, че четири дни след изборите е крайно време мълчанието на победителите в изборите да бъде прекратено и е логично, че след като първият не взима инициативата, нормално е вторият да го подкани към действие.

"Сега не е време да се мълчи, защото изборните резултати и драматично ниската избирателна активност от 34,4% е много ясен сигнал към политическата класа, че нещата не се случват така, както трябва."

Според журналиста Ружа Райчева Делян Пеевски сега има решаваща роля като председател на втората политическа сила, като незаобиколимия за ГЕРБ евентуален партньор. Прогнозира, че Бойко Борисов ще помълчи още няколко дни, защото е в неизгодна позиция, особено след оставката на Христо Иванов.

"През Христо Иванов Борисов търсеше път към ПП-ДБ, а сега този път е изцяло блокиран."

Социалният антрополог Харалан Александров заяви, че Бойко Борисов е в изключително изгодна позиция и може да си позволи да мълчи, колкото поиска, тъй като е в центъра на политическата система.

"Нормално е от двамата големи победители Пеевски, който е по-младият, по-енергичният, по-напористият и започва да задава различен дневен ред на либералната демокрация. В момента това, което той казва, е букварът на демокрацията - победителите правят правителство. Това е единственият шанс да се стабилизират и нормализират политическите отношения и политическата класа да си върне доверието."

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад