Продължава ремонтът на пътя за Рилския манастир

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Продължават строително-монтажните работи на срутището по пътя за Рилския манастир, което се активира преди няколко години. За пълното му укрепване преди две години Министерски съвет отпусна 6,5 милиона лева.

Миналата есен в района бе изградена 150-метрова стена, а върху нея опъната стоманена мрежа. В началото на януари тази година 40-тонна скала разкъса обезопасителните мрежи и затвори  пътя за няколко месеца, като се наложи в участъка спешно да бъде проектиран обезопасителен полутунел. До пролетта на 2022 година трябва да завърши цялостното укрепване на срутището.

Въпреки че времето се влошава, стоителите продължават и в момента довършителните работи по изграждането на предпазната тунелна завеса и подпорните стени. Тунелната завеса, която е изградена в района на свлачището, е с дължина 95 метра. Тя трябва да служи като щит, който да предпазва преминаващите автомобил от падащи камъни.

Заради строежа от близо година движението в участъка е затруднено и се осъществява в една лента, като пропускането се регулира от светофар. Въпреки че се налага да изчакват, повечето шофьори се надяват, че направеното ще е достатъчно за да гарантира безопасността на преминаващите превозни средства.

Още подробности вижте във видеото!