Проф. Ангел Димитров: РСМ не е готова да започне преговорите за членство в ЕС

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Едва ли има държава, която да желае повече от България, приемането на Република Северна Македония в Европейския съюз. Но винаги има едно голямо "но", то се определя от подготовката на страната кандидат. Иска ми се да кажа, че РСМ е готова да може да започнат преговорите по въпроса, но не виждам основания за това", каза в "Денят започва проф. Ангел Димитров, съпредседател на съвместната историческа комисия между България и Република Северна Македония.

В четвъртък ще бъде следващото заседание на съвместната историческа комисия.

"Ще обсъждаме това, което говорим вече 5 заседания подред. Затънахме в 10-11 век – краят на Първото българско царство, времето на Цар Самуил и неговите наследници. Не остава време да говорим за общото честване на двете държави на Гоце Делчев", допълни проф. Димитров.

По думите му има нежелание от страна на РСМ да се работи според характерните за всяка наука принципи. Характерното за историческата наука е позоваването и уважението към фактите, изворите.

"За тях това е хлъзгав терен, защото няма нито едно историческо свидетелство, в което да се говори за съществуване на македонски народ, македонска държава и Самуил да е македонски цар, с което да започнем сериозна дискусия", каза още проф. Димитров.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад