Проф. Андрей Чорбанов - от науката до политиката

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Третата вълна на Ковид си мина навсякъде, независимо дали мерките бяха либерални, като у нас, или с пълен локдаун, заяви проф. Андрей Чорбанов в "Денят започва с Георги Любенов". 

"Този вирус от самото начало се видя, че мутира с много малка степен. Той не е от типа вируси, които правят екстремно бързи мутации, какъвто е вирусът на ХИВ, да кажем, или вирусът на грип. Друг е въпросът, че някои от новите форми бяха доста по-агресивни, затова при третата вълна бяха поразени хора, които през първата и втората успяха да устоят", поясни ученият. 

Никой не е застрахован от срещата с вируса, но това не значи, че трябва изцяло да промените начина си на живот, отбеляза проф. Чорбанов, който го преболедува. Той сподели своите преживявания от тази среща: "Много слаби симптоми имах в началото, но имах страшна слабост, никакъв апетит, моите колеги в "Иван Рилски" ми направиха кръвна картина и се видя, че нещата никак не са добре". 

Разказа още, че се е променил вкусът на храните, с които е свикнал - били са други на вкус. Имал е и тежки поражения на дробовете. Той благодари на лекарите от "Св. Анна", които са го лекували. Подчерта, че медиците в болниците са изнесли кризата. 

Ще представя българската ваксина срещу коронавирус тази есен на конгрес пред световната научна общественост, заяви проф. Чорбанов. 

Всяка държава, която има своя разработка, може да бъде много по-независима, коментира той. Допълни, че искат да има 2 форми - инхалационна и имунизационна. По думите му българската наука е свикнала да има неглижиращо отношение към нея. Чужди държави обаче имат интерес към техните разработки, а досега не са имали такъв интерес от нашата държава.

Според него прекаралите заболяването и ваксинираните в огромна степен не разпространяват вируса и не трябва да носят маски. В голям процент хората, които са се разболели март-април миналата година все още имат имунитет.

Не би следвало да опитаме да съставим кабинет, за да бъдем зависими след това от конюнктурните партии, коментира Андрей Чорбанов. Очаква предстоящите избори да са по-честни, тъй като промените в Изборния кодекс ще го гарантират.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад