Захари Карабашлиев за театралната версия на романа си "Опашката" и фестивала "Варна Лит"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тази година на пандемия не беше по-продуктивна, въпреки, че писането е занимание самотно, призна писателят Захари Карабашлиев в "Денят започва с Георги Любенов". 

"Тази аморфност на времето, което не тече нито напред, нито назад всъщност не помага кой знае колко за писането. Най-много помага за исането крайният срок. Крайните срокове, натискът върху твореца е много важно", сподели той. 

От 1 до 5 юни е международният и вече традиционен фестивал "Варна'21 Лит". Това е фестивал, който събира творци от България и от цял свят с ученици. Захари Карабашлиев каза, че когато са започнали да го организират преди 5 години е било много трудно да убедят преподаватели, ученици защо е нужно съвременни писатели да влизат в техните класове. 

Темата тази година е "Герои сега". 

"Героизмът понякога е и в най-дребните неща - да се събудиш сутринта навреме, да отидеш на работа, да си изпълняваш дълга, ако си лекар - да лекуваш хора, ако си учител - да лекуваш душите на децата", подчерта писателят.

Последния роман на Захари Карабашлиев "Опашката" Явор Гърдев постави на сцената на Плевенския театър. "Прочитът е много стегнат, много сериозен, много властови", коментира спектакъла писателят. Сподели, че софийските театри не са се заинтерували от пиесата, затова тя е поставена в Плевен. 

Вижте целия разговор със Захари Карабашлиев във видеото. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад