Проф. Аргирова: Зелен сертификат за антитела има и в Австрия, въвежда се и в Швейцария

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

От четвъртък - 11 ноември, у нас ще може да се издава зелен сертификат за хора с доказано наличие на антитела за коронавирус. Какви са критериите за получаване на този документ - темата в "Денят започва" коментира имунологът проф. Радка Аргирова.

Три са основни групи хора, за които ще важи този зелен сертификат. Първата група са хората, които са си купили от аптеката антитегенен тест, направили са го вкъщи, той е бил положителен, те са се изолирали, прекарали са вируса и когато им се измерят антителата, се вижда, че са имали среща с вируса. Втората група са тези, които са били в тежко състояние, веднага са приети болница, лекувани са и по тази причина не са влезли в националната система с тест, а са преболедували сериозно и си имат антитела. И третата група тези, които са го изкарали на крак - тяхната среща с вируса е протекла асимптомнно, но и те имат антитела, обясни проф. Аргирова.

Сертификатът на база антитела ще важи за 3 месеца, защото вече е научно доказано, че е възможно за три месеца да спадне броят на антителата. За нов сертификат трябва да се направи нов тест, уточни имунологът и допълни, че такъв вид зелен сертификат вече се издава в Австрия, а предстои да се въведе и в Швейцария.

Какво още коментира проф. Аргирова вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад