След пожара в сградата на пл. “Възраждане”: Кой контролира спазването на закона

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

След пожара в сградата на бившия театър “Ренесанс” Столична община наложи глоба от 200 хиляди лева на собственика заради бездействие, довело до увреждане на сградата, която е паметник на културата.

“В момента тече разследване и органите на реда ще кажат каква е причината. Сградата е в такова състояние от 2017 година, когато беше и първият пожар в сградата. След него бяха дадени предписания към собственика - за ограждане на сградата, за затваряне не прозорците и входовете, така че в нея да не могат да влизат случайни хора. Предписанията бяха изпълнени и през 2017-а беше много по-добре техническо и конструктивно състояние, затова и не е налагана тогава глоба”, обясни кметът на район “Възраждане” Савина Савова.

Тя припомни, че през февруари опасен елемент от фасада на сградата е паднал, което е довело до съставянето на констативен протокол със задължителни указания към собственика - да се изгради ограда, за да няма достъп до сградата, фасадата да се обезопаси с мрежа и да се извърши авариен ремонт на покрива.

“Констатирали сме, че първите два пункта са изпълнени от собственика. Районната администрация има забележки по начина на поставя на мрежата, за което сме сезирали Министерство на културата. Ремонт на покрива, обаче, не е извършван и през август е съставен протокол, в който са отразени тези констатации. На база на това неизпълнение, което е една от причините да възникне тук пожар, е съставен акт за административно нарушение и наказание, който ще бъде връчен на собственика. Въз основа на този акт ще му бъде наложена и санкция”, допълни Савова.

Направено ли каквото трябва, за да се опази сградата на бившия театър “Ренесанс”, която е паметник на културата? Темата коментира и арх. Петър Петров - директор на Националния институт за недвижимо културно наследство.

Според него процедурата е дълга и тромава, което много често води до разрушаване на сградите. Системата за съгласуване трябва да бъде променена, категоричен беше той.

“Тази сграда е типичен пример за това как е възможно системата за опазване на недвижимо културно наследство да бъде използвана за неговото унищожаване. Това е върхът на айсберга”, коментира архитектът.

По думите му пожарът възниква само седмица след като е върнал преписка за събарянето на сградата. Подобен проблем съществува не само за емблематичната сграда в центъра на София, но и за много други такива в страната, подчерта арх. Петров.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад