Проф. Асена Сербезова: Здравният министър манипулира общественото мнение за недостига на лекарства

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Бившият министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова отговори на критиките на наследника си на поста д-р Асен Меджидиев във връзка със свършеното в нейния мандат относно недостига на лекарства в аптечната мрежа.

"Недостигът на лекарства е явление, което наблюдаваме от години наред. В предишното ми битие на председател на Българския фармацевтичен съюз апелирах да има едно обхватно решение на проблема. В момента д-р Асен Меджидиев се насочва към една от причините, но тя не е основната". Това заяви бившият здравен министър проф. Асена Сербезова в "Денят започва".

Тя добави, че е правен един много внимателен анализ за причините за недостиг на лекарства, с когото вероятно д-р Меджидиев не е запознат. 

„Оказва се, при 50% от случаите лекарите предписват лекарства, които вече не са на пазара. Причините за това са, че фармацевтични компании предпочитат да се оттеглят от Българския фармацевтичен пазар и има проблеми с производството“, каза още тя.

Според нея, за да може хората да получават своите лекарства, на първо място лекарите трябва да предписват това, което е налично. Това може да се случи, ако се комуникира с медицинските специалисти.

"Анализът на недостига показва, че причините са много по-големи. Това, към което се е насочил министърът, не е основният проблем. Няма доказателства, че правилното прилагане на формулата е довело до недостиг на повечето лекарствени продукти“, смята тя.

Бившият здравен министър заяви, че медицинските специалисти нямат достъп до системата СЕСПА. Системата се администрира от Изпълнителната агеция по лекарствата.

Вижте целия разговор във видеото. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад