Проф. Ива Христова: Зеленият сертификат е по-добър вариант от локдаун

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

При младите вирусът намира по-добра почва за развитие, те не спазват мерките, а е много важно да има дистанция, да се носят маски, да се избягват събирания. Това каза проф. Ива Христова в предаването "Денят започва с Георги Любенов".

"Жалко е, че е толкова нисък ваксинационният обхват, което губи тревога в европейските ни колеги", каза още проф. Христова. "По отношение на Балканите, Сърбия и на Румъния имат по-висока заболеваемост на 14-дневна база, но другите страни са сравними с нас, а някои са малко по-добре от нас, така че някакси трябва да се стремим да излезем от тази класация, да спасим животи и да намалим натоварването на колегите в клиниките", коментира още проф. Христова.


Според нея са необходими мерки, но решението е много трудно, защото всяко едно такова има плюсове и минуси. Тя смята още, че въвеждайки по-слаби мерки за тези които са със сертификат, това ще стимулира хората да се ваксинират, за да може да посещават заведенията.

Зеленият сертификат е по-добър вариант от локдаун, смята проф. Христова. "Разумно е да се дава думата на хора, които са заболели, да обяснят как протича заболяването, защото това е ужасяващо като го чуеш", допълни още проф. Ива Христова.

Тя каза още, че третата вълна на ковид у нас е с най-голям брой заболели, но все още не е ясно четвъртата къде ще финишира. И много по-малко са били засегнатите хората под 40 години при предишните вълни, но само за последните седмици заразеността при тях се изравнява със заразеността при останалите възрастови групи.

Това по думите ѝ се дължи основно на Делта варианта, но и на това, че младите са останали незасегнати от предишните вълни и сега са по-чувствителни, там вирусът намира добра почва за развитие. Според нея неспазването на мерки от тяхна страна също допринася. "Случаите нарастват и може да се помисли по-нататък отново за носене на маски на открито при събирания някакви. Към момента това не се обсъжда, защото има по-належащи мерки, но ние трябва да сме подготвени, ако вълната нараства, със следващи мерки", обясни проф. Христова.

В момента в България пълен хегемон е Делта вариантът на вируса. Той вече генерира 38 подварианта, които също набират скорост у нас. Изчисленията са, че е необходим 85% колективен имунитет, за да се справим с него.

Вижте разговора във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад