Проф. Милена Кирова: Връчването на наградата "Букър" е голямо събитие както за Георги Господинов, така и за българската литература

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Наградата "Букър", с която беше отличен романът на Георги Господинов "Времеубежище", е голямо постижение за българската литература и за българския език, коментира пред БНТ литературният критик, изследовател и преподавател - проф. Милена Кирова.

    "Това е голямо постижение за българската литература, защото, ако сте забелязали, през последните 30 години стана модно да се говори, че българската литература отслабва, че нямаме големи автори, нямаме творби, че умира, че езикът не може да изрази глобални интереси и чувства. Така че признанието на Георги Господинов е признание и за българската култура, и за българската литература."

    "Обърнете се назад към романите, получили някаква международна награда. Ако се замислим какво свързва всички тези наградени романи с "Времеубежище" на Георги Господинов, то това е на първо място способността им да излъчват социално послание, което да бъде колкото се може по-универсално и по-разбираемо за хората. Това различава романа на Георги Господинов от много български книги. Той не просто е добре написан, но има послание, което се отнася към хора от целия свят и го е написал така, че да го разберат", каза тя в предаването "На 24 май с БНТ: В началото бе словото".

В студиото на БНТ проф. Кирова представи книгата си "Българската литература през 21. век - част първа", която представлява първото голямо изследване на най-новата ни литература.

Целия разговор с нея вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад