Делото на братята Кирил и Методий - коментар на доц. Костадин Нушев и проф. Николай Аретова

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Великото дело на светите братя Кирил и Методий е, че успяват да превърнат един говорим език в книжовен, писмен език и то в свещен език - език за богослужението, с което превръщат старобългарския език в третия църковен литургичен език в Европа. Това каза в студиото на празничното предаване богословът и културолог доц. д-р Костадин Нушев и припомни, че делото на цар Симеон Велики в Златния век е това, че не просто успява да създаде една империя с меча, със силата, с политическото консолидиране на държавата, а успява да създаде една държава на духа чрез книгите, чрез словото и чрез този език. Великата идея е, че това знание трябва да се разпространява и всеки българин трябва да може да чете, защото Черноризец Храбър и епископ Константин Преславски казват, че "голи са душите без благодатния дъжд на буквите и всяко бълраско азбукарче може да чете и знае да чете".

Литературният критик и преводач проф. Николай Аретов сподели, че споменавайки светите братя, в съзнанието му освен буквите излизат и преводите на Библията, които са първи. "Много дълго след това ние нямаме завършена Библия. Без нея християнството не може да се наложи."

Отбеляза, че за двама монаси, братята Кирил и Методий имат доста приключенски живот - пътуват, срещат се, спорят. Те са и личностите, които са най-безспорни и около които има най-много спорове.  

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад