Проф. Митев: Не познаваме достатъчно Раковски

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Отбелязваме 200-годишнината от рождението на Георги Раковски. Празнуват и в родния град на революционера Котел. Голяма роля Раковски да посвети живота си на освобождението на България имат и неговите родители, и големият му род, каза уредникът в Музея на котелските възрожденци Иван Иванов.

Не познаваме достатъчно Раковски, с тази констатация се съгласи и проф. Пламен Митев в "Денят започва". От учебниците по история научаваме много малко и за това, което е направил, и за неговите завети, и за неговата личност, подчерта той.

През десетилетията се е мналожила дефинициятя, че е основател, идеолог и ръководител на нашето организирано националноосвободително движение, създал е Първа българска легия, изавава се като вестникар, като книжовник - с това се изчерпва биографията му в училище.

Раковски има един изключително динамичен живот. Митарствата му са достойни за великолепен филмов сценарий. "Но в годините някак си Раковски остана в забрава. Той беше изместен от Левски, Ботев, гюргевските апостоли", отбеляза проф. Митев.

Според него личността на Раковски, неговите идеи, неговото дело стряска - то предизвиква повече завист, не се допоценява точно заради онези лични качества, които Раковски притежава и които всъщност са били впечатляващи не само за неговите съвременници, не само за неговите последователи, но и за неговите противници, за неговите опоненти. С него се съобразяват и политици, и дипломати, и короновани глави из Европа и на Балканите.

"С него се съобразяват и чуждите полиции, които го следят от сутрин до вечер къде ходи, какво прави, какво замисля", подчерта проф. Пламен Митев.

След смъртта му всички негови приятели и противници се обединяват, за да изразят почитта си към онова, което Раковски е направил за българите.

 

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад