Проф. Момеков: Страничните ефекти се случват скоро след поставяне на ваксинбата, в дългосрочен план не се очакват такива

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Хората искат да се ваксинират, но доста от тях не желаят да се ваксинират с една от ваксините, каза проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация, в "Денят започва". И подчерта, че това не е търговска война, в Европа се проследяват данните за безопасност.

"Тези ваксини бяха разрешени под условие, т.е. те не са разрешени за използване лекарствени продукти и беше казано много ясно, че и компаниите производители, но и регулаторите ще следят за текущи данни за безопасност", припомни проф. Момеков.

Той обясни, че клиничните изследвания са били проведени върху безпрецедентен брой хора, но когато се говори за страничен ефект с честота около или под 1 на 100 000 е ясно, че няма клинично проучване на света, което да набере 200-300 000 души, за да установи подобни странични ефекти. Ние разбиране за тях, след като излязат на големия пазар.

Страничните ефекти се случват скоро след поставяне на ваксината.

"В дългосрочен план, независимо дали е векторна или е информационна RNK, постига се една временна експресия на тези спайкови протеини, на този етап не се очакват някакви ефекти такива", отбеляза проф. Георги Момеков.

Какво още каза той вижте във видеото. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад