Ваксинационните паспорти - ще ограничат ли пътуванията?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Сертификатите за ваксиниране са лошо решение за туризма, доброто решение е всички своибодно да пътуват на територията на Европа, заяви Румен Драганов, председател на Института по анализи и оценки в туризма, в "Денят започва". Тези сертификати не се възприемат в голяма част от страните в ЕС, а Великобритания посочи, че ще ги използва само като експеримент - пробно.

Според Мария Петрова, адвокат по медицинско право, има неразбиране какво са тези сертификати, защото те нито овластяват някого, нито му дават допълнителни права.

"Те просто показват дали някой е ваксиниран, дали някой е прекарал заболяването с определен тип антитела или в определен срок има негативен или позитивен резултат от PCR тест, ресопективно може да спази изискванията да напусне границата или да влезе в някоя страна", поясни адвокат Петрова, като подчерта, че те са просто един документ, не са нещо, от което някой ще черпи права, които така или иначе няма.

Европейската комисия казва, че добре би било да се създаде единен сертификат със съответния QR код, за да няма спекулации и измами в тази посока.

Мерките, обаче, са необходими на този етап и сертификатът е едно улеснение да не се спекулира с документацията, подчерта адвокат Петрова.

Според Румен Драганов това, което се случва с PCR тестовете е, че намаляват пътуванията. През миналата година само 20% от българите са посетили Гърция в сравнение с 2019 г. и причината е коронавирусът и този тест. "За някои той е непреодолима преграда, тъй като той е скъп за едно 4-членно семейство", подчерта Драганов.

По думите му в туризма са против тези тестове и сертификати и отговорност на политиците е да вземат решения за запазване живота и здравето на хората, без да ги притесняват.

"Не може един PCR да струва толкова много пари - той е по-скъп от платината и диамантите. Ние знаем, че цената му е значително по-ниска - ио като материал, и като вложение", заяви Румен Драганов.

Адвокат Петрова също смята, че е значително завишена цената му. Но подчерта, че в състояние на пандемия, именно затова живеем в общество и имаме държава, така че тя да множе да налага необходимите мерки.

"Категорично не смятам, че поставянето на изисквания, които целят да опазят живота и здравето на хората най-малкото с ограничаването на разпространяването на заразата, могат да спрат някого или да се считат за негативно спрямо неговите права", отбеляза Мария Петрова.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад