Проф. Николай Петров: Интензивните отделения в момента не са така натоварени, както при предишни вълни

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ясновидците могат да кажат дали се вижда краят на пандемията. Ние, лекарите, не сме от тях, това каза в "Говори сега" ръководителят на Катедрата по анестезиология и интензивно лечение във ВМА проф. Николай Петров.

Той изрази надежда Омикрон да доведе до изграждането на групов имунитет. По думите му точно този вариант като че ли води в тази посока.
 
По думите му интензивните отделения не са така натоварени, както при предишните вълни, което е обнадеждаващо за самата специфика на протичането на този вариант на вируса. Уточни, че при предните вълни от 10 души в реанимация - 9 са губели живота си, но вече не е така.

Хората не трябва да се плашат от това, че са позитивни, това не означава непременно, че са болни. Омикрон протича наистина по-леко от предходните варианти, много хора го карат на крак у дома, някои нямат никакви симптоми, каза проф. Петров.

По отношение на ваксинирането професорът смята, че в изграждане на доверието принос имат и медиите и препоръча гласност да се дава предимно на хора, които контактуват с пациентите, които са на първа линия и имат доверието на пациентите.

Той сподели и научна новост, с която се е запознал наскоро - бустерната доза е добре да бъде от различна на първите две дози ваксина.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад