Проф. Огнян Герджиков: Вероятността парламентът да изкара мандат е твърде малка

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вероятността "да го бъде 45. парламент и да изкара мандат е твърде малка, само теоретична. Не че е лошо да го бъде, но не съм много голям оптимист", това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" бившият служебен премиер проф. Огнян Герджиков.

По думите му активната законодателна дейност е най-страшното нещо в една държава. Много закони един върху друг са най-големият бич. Така той коментира внасянето на законопроекти от всички парламентарни групи в Народното събрание за няколко дни.

Стабилността е изключително важна. Икономиката се нуждае от стабилно законодателство. Затова и нямаме инвеститори. "Ние плашим инвеститорите с нашето нестабилно законодателство", посочи проф. Герджиков.

Не зная защо едно служебно правителство е толкова страшно за политиците. Аз не съм бил толкова страшен, призна проф. Герджиков.

Според него чистият мажоритарен вот крие много големи опасности. При чиста мажоритарна система опасността е да влязат онези, които владеят икономиката и са много силни. С купуване на гласове и с влияние, за да могат да влязат такива личности, които могат да действат в собствен интерес.

Освен това при избор на личности е сложно да се определи общата цел. "Затова бих предпочел смесена система - мажоритарна и пропорционална. Така нещата ще изглеждат по-нормални", каза той.

Проф. Герджиков одобри въвеждането на електронното гласуване, като възможност по-малко грамотните да не участват в изборите. Той обаче изрази съмнение, дали не е твърде рано за въвеждането на този вид избори още за президентската надпревара.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад