Проф. Огнян Кунчев: Колкото по-голям локдаун сега, толкова по-добре

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

От май месец броят на заразените с COVID-19 рязко ще спадне, защото и този вирус има характеристиките на всички инфекциозни заболявания. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" математикът от БАН проф. Огнян Кунчев.

Той посочи, че в момента, по време на предприетите мерки по ограничаване по посещения на обществени места и струпване на хора, се наблюдава намаление на заболеваемостта. По думите му, благодарение на тези 10-дневни мерки, се очакват около 4000 души по-малко заразени. Проф. Кунчев обаче беше категоричен, че тези 10 дни са малко.

Въпросът е да бъде удържано голямото заразяване, което може да се случи през април, обясни той и допълни: "колкото по-голям локдаун сега, толкова по-добре".

По думите му фактор номер едно за разпространение на коронавируса е връщането на децата в училище от 1 февруари. В България живеем по три поколения заедно и така заразата се разраства бързо.

Отварянето на заведенията и моловете от началото на март също е допринесло за увеличения брой на заразени.

Според него в България до 2 млн. души са се докоснали до вируса. 70% от населението трябва да е ваксинирано или преболедувало болестта, за да забравим за нея.

Той прогнозира, че ако до август няма 3 млн. ваксинирани, през септември ни очаква нова и то голяма вълна на заболяването.

Броят на болните в интензивните отделения е истинският показател за разпространението на заразата и точно затова е важно локдаунът да продължи, за да няма натиск на здравната система през април. Проф. Кунчев беше категоричен, че настоящите мерки са напълно достатъчни.

Вижте целия разговор във видеото.

 

 

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад