Проф. Темелков: Влошената епидемична обстановка се дължи на закъснелите мерки в обществото

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Реалната обстановка в Александровска болница е тежка, коментира проф. Атанас Темелков, началник Клиника по анестезиология и интензивно лечение – УМБАЛ "Александровска".

"Има 15 пациенти на интензивно лечение, които се налага да бъдат наблюдавани през всичките часове на денонощието. Тази обстановка в последните дни се влоши доста. Увеличи се броят на пациентите, които подлежат не само на интензивно лечение, а и на наблюдение", заяви проф. Темелков.

Според него влошената епидемична обстановка се дължи на закъснелите мерки в обществото, както и на двойния стандарт, който се приложи към отделни сектори – нощните заведения и дискотеките, стадионите.

„Има един момент, който е много важен при пациенти с влошено състояние – началният момент на преценка на клиничното състояние. Дали да постъпи в болнично заведение, или да се лекува вкъщи и когато тази граница се размие във времето и пациентът постъпи по-късно в болничното заведение, тогава вероятността за по-леко протичане на неговото заболяване е по-малка", обясни той.

По думите на проф. Темелков няма категорични данни в медицинската литература, които да потвърждават, че ремдесивир и хидроксихлорохин са най-важните препарати в момента. Много важен етап от лечението на пациенти с Covid-19 е кислородолечението.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад