Проф. Тодор Кантарджиев: Подготвя се обществото да бъде антиваксинално настроено

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Резултатите от тази седмица са доста благоприятни. В София за 14 дни има намаляване с 20-25% на случаите на заразени с коронавирус. Това е благодарение на мерките и на осъзнаването на хората, каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев.

Той отново призова да пазим възрастните, болните и хората с имунен дефицит. 10 души заразяват 7-8-9, но не 20, както беше преди", уточни Кантарджиев. Според него обществото само е узряло и е започнало да спазва мерките, но това е станало по най-трудния начин. Подготвя се обществото да бъде антиваксинално настроено.

„Всички въпроси за ваксините ги поставих още през март месец. Тогава казах, че и да излязат ваксините, те ще бъдат максимално безопасни. Стои въпросът дали имунитетът ще издържи с години или месеци. Има РНК ваксини, векторни, при които се вкарва с друг вирус, но те не са подходящи за хора с онкологични заболявания, както и ваксини с готов белтък – с пептид, които са за хора с имунен дефицит. РНК са ново поколение ваксини, при които вирусът е в микрокапчици, които полепват в на-близките компетентни клетки и така се изгражда имунитет. Чипиране няма, ваксината не влиза в генома, а рибозомите започват да синтезират белтък и се правят антитела. Първата ваксина ще може да я има в рамките на ЕС на 29 декември, ако Европейската агенция по лекарствата я одобри. Българска ваксина не е необходима“, посочи професорът.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад