Проф. Воденичаров: При липса на ваксина трябва да спазваме дистанция, да носим маски и да следим за личната си хигиена

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

При липса на ваксина срещу коронавирус, единствените мерки за предпазване са социалната дистанция, използването на личните предпазни средства - маски, ръкавици, предпазни очила и шлемове, и личната хигиена. Това припомни в Сутрешния блок на БНТ проф. д-р Емил Воденичаров, ръководител на Катедра "Хигиена" на Медицинския университет в София.

Той допълни, че социалната дистанция не е нов метод, а добре забравено правило. По отношение на маските проф. Воденичаров отново посъветва медицинските маски, които се състоят от три слоя, да се сменят на всеки час. Респираторните пък намират приложение в различни отрасли на стопанството. Те също са за еднократна употреба, но са пригодени за режим на използване до 7-8 часа. Що се отнася до маските от плат, желателно е всяка вечер да се третират с ютия или парочистачка, за да бъдат адекватно дезинфекцирани.

Проф. Воденичаров съобщи, че от Канада, Германия и Израел идват новини за създаване на нов тип маски, на основата на метална мрежа от нишки, които ще могат да се използват многократно. Те не само предпазват от вируси, но ги и убива. Те ще бъдат изключително полезни за хората на първа линия.

По отношение на шлемовете, проф. Воденичаров посъветва да се дезинфекцират на час. В заведенията е добре освен дезинфекция на столовете, след всеки клиент да се сменят покривките, тъй като задържането на вирусите на повърхнини е дълго. Най-рискови за задържане на вируса са баните.

Новите модели бактерицидни лампи позволяват помещението, в което са поставени, да бъде обеззаразявано непрекъснато, докато старите трябва да бъдат изключвани на определен период от време, тъй като прегряват. При миенето на ръцете е важно да знаем, че се препоръчва използването на твърд сапун или течен, но от контейнери, които не се отварят и допълват, за да не попадат в течността бактерии от различен произход, препоръча още професор Воденичаров.

Вижте още подробности във видеото.