Проф. Янаки Стоилов: Проблемите идват от олигархичния характер на властта

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проблемите идват от олигархичния характер на властта. Това означава сливане на политическа и икономическа власт в ограничен кръг лица, като дори тази власт в много случаи е законна, коментира в студиото на "Денят започва" проф. Янаки Стоилов и допълни, че олигархията не се противопоставя срещу формалната демокрация, защото тя успява да овладее нейните механизми чрез редица хора, които заемат ключови позиции в държавните институции.

"Докато това не бъде променено, не като краен факт, но докато не започне такава промяна, това ще продължава да предизвиква множество скандали със сюжети, които напомнят силно на отношения в мафията, което може би отличава българската олигархична система от тази, която в момента можем да видим в редица страни в целия свят."

По думите му, за да започне тази промяна е необходима гражданска енергия, но за съжаление тази енергия, която се е създала 2021 г. е била похабена от начина, по който са действали тези, които е трябвало да я оползотворят и тя да даде резултат. 

"Правилно се говори за влияние върху съдебната власт, а то става обикновено през най-високите етажи, макар че има и хоризонтални контакти. Въпросът е, че политиците, които успяват да моделират съдебната власт се ползват от нейните услуги. Така че има взаимен интерес. Това, което в случая не беше предвидено е, че главният прокурор ще излезе от сценария, който може би някои смятаха, че ще бъде осъществен и ще се облекчи постигането на моментните политически задачи." 

Според проф. Стоилов, това е системен въпрос - главните прокурори се избират с някакво политическо влияние, но поради значителните правомощия, които имат, те излизат от контрола на своите ментори и затова стават неудобни, защото с действията, които предприемат, те могат да влияят и върху съдебната система, и върху политическите процеси.

Вижте целия разговор във видеото.     
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад