Протести и взаимни обвинения - защо се стигна дотук?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Кандидатът за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов даде интервю за предаването "Арена спорт", в което коментира протестите пред базата на националния отбор в Бояна, разговорите с представители на Левски, приоритетите за развитието на българския футбол и други.

Според Бербатов несправедливото отношение към клубовете в последните 16 години е основната причина за протестите през изминалата седмица.

"Когато има несправедливо отношение в продължение на 16 години, нещата се натрупват, натрупват и постепенно избиват. За съжаление, понякога не избиват във формата под която трябва и подобно нещо не бива да се допуска. В същото време малките клубове са докарани вече до ръба на търпението им и когато те биват наказани несправедливо не може от футболния съюз да очакват това да доведе до някакво обединение", сподели бившият футболист.

Рекордьорът по голове за националния отбор за пореден път увери всички, че никой не седи зад него в битката за президентския пост в БФС.

"Аз съм го казвал много пъти, но сега ще повторя. Никой не ме подкрепя. Аз си имам финансите, влиянието и името, което съм си изградил с години на работа. Зад мен не стои никой. Стоя аз, екипът ми, името ми и футболната общественост", заяви Бербатов.

Бившият играч на Манчестър Юнайтед коментира и конгреса от 18 март, на който той и неговия екип бяха избрани за редовно ръководство на БФС, но опитът им за вписване като такова е бил осуетен от подадена жалба от страна на Емил Костадинов и един клуб.

"Имаше конгрес на 18-ти март, на който ние бяхме избрани за редовно ръководство на БФС. Опитахме се да се впишем като такова, но Емил Костадинов и още един клуб са обжалвали. Казах ви, че подобно нещо ще се случи още след конгреса през октомври. В момента сме в патова ситуация, в която отново ще има дела и обжалвания. Никой не иска да се стига до подобна ситуация, защото тя не подхожда на никого. Не можем да се откажем. Продължаваме смело напред. Очакваме и ФИФА, и УЕФА да излязат с някакво становище", каза Димитър Бербатов.

Седемкратният носител на наградата "Футболист №1 на България" говори и затова защо ще се е включил тази борба.

"Другият вариант беше аз да не правя нищо и да приема това, което се случва в българския футбол. Подобно бездействие обаче би било съучастие. Аз не искам да съм съучастник повече в това, което се случва. Затова с екипа, футболните хора и клубовете искаме да направим така желаната промяна и ще успеем. Изморително е, объркващо е, но явно това е пътят", заяви бившият играч на ЦСКА.

Бербатов разкри малко повече и за срещата със собственика на Левски Наско Сираков и какви са били обсъжданите теми.

"Говорихме за футбола, формата на първенството, футболистите, чужденците. Споделих им какво се случва с малките клубове и каква помощ трябва да получат те от големите. Когато аз се опитвам да направя тази промяна, е нормално да търпя подкрепата и мнението на големите клубове. Това са Левски, ЦСКА, Локомотив Пловдив, Ботев Пловдив. Не мога да си позволя да коментирам дали Наско Сираков би променил своето решение. Този въпрос е към него. Той е достатъчно врял и кипял, за да ви даде точен отговор. С него сме работили в националния отбор, познаваме се и имахме добри работни отношения", коментира бившият футболист.

Накрая, голмайсторът на Висшата лига за сезон 2010/11 посочи и какъв трябва да бъде основният приоритет за развитието на българския футбол.

"Приоритетът винаги трябва да бъде детско-юношеския футбол. Когато тръгнем оттам да градим, десет години напред в бъдещето може да очакваме да имаме един добър национален отбор, който да постига резултати. Разбира се, това ще отнеме време и ще има грешки, но това е основният път - детско-юношеския футбол", завърши Димитър Бербатов.

 

Вицепрезидентът на Българския футболен съюз Йордан Лечков бе категоричен в мнението си, че протестите пред Националната футболна база в Бояна единствено вредят на българския футбол.

Бившият футболен национал е на мнение, че липсва класа в състава на Ясен Петров, но е доволен от старанието на играчите.

"Жалко за резултата, изпуснахме добра възможност. Не бих обвинил Десподов, той дано си вземе поука, защото във важна среща оставаме с човек по-малко. Нека треньорите да коментират играта. Аз съм доволен от вложеното старание, без да посочваме, че през първото полувреме Хърватия игра с резерви. Класата липсва, но всичко зависи от самите момчета. Те каквото си направят. Когато биеш големи отбори, ставаш голям", смята той.

Йордан Лечков твърди, че е нормално протестните действия пред футболната централа да се отразят на националите.

"Продължават с глупостите, не намирам обяснение. Нормално е, да се отрази на момчетата. Не виждам защо са необходими протестите. Подскажете ми защо са протестните действия. Двама олигарси си мерят влиянието и ние сме косвена жертва. На 12-и октомври имаше редовен конгрес. Не ме питайте как можем да излезем от тази ситуация. Не трябва да се месим в работата на съда. Ние действаме само по устав. Не печели футбола от това нещо", допълни той.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад