Йордан Петков за класирането на нац. отбор на ЕП: Тези деца създадоха нещо уникално

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Селекционерът на националния отбор на България за юноши до 17 години Йордан Петков гостува в предаването "Арена спорт", за да коментира страхотното постижение на водения от него отбор, който се класира на Европейското първенство за юноши през месец май в Израел.

По думи на самия Петков ключът към този успех е бил колективът в отбора между самите футболисти и треньорите.

"Тези деца създадоха нещо уникално. Ключът към успеха беше колективът, както при децата, така и при треньорите. Моят щаб - Мирослав Митев, Мирослав Кралев и Руслан Михайлов - са големи професионалисти, с които имаме огромно доверие помежду си. Заедно постигнахме целта, която си поставихме още по време на първия лагер миналата година", започна Йордан Петков.

Той коментира и какви са били емоциите в тима, когато всички са разбрали, че ще играят на шампионата в Израел.

"След края на мача с Ейре около час и половина не знаехме какво се случва. Когато стана ясно, че сме се класирали, еуфорията беше уникална. Подобна емоция не може да се забрави, тя остава за цял живот", сподели българският селекционер.

Бившият футболист смята, че неговият отбор разполага с нужния потенциал да се класира и на Световното първенство за тази възраст.

"Знаем, че тази година има и Световно първенство. Смятам, че с нашата колективна игра ние ще се преборим за място там. Това е новата ни цел - място на Световното първенство. Може и да звучи налудничаво, но в края на краищата защо да не случи. Тези деца могат да го направят", заяви Йордан Петков.

Наставникът говори още и затова какво е чувството да работи с млади футболисти и по какъв начин самият той се опитва да им предаде своя опит.

"Аз обичам да работя с юноши. Показвам неща, които съм научил от моите треньори, от моята практика, от моите грешки. Дребните детайли са много важни във футбола. Една крачка, един сантиметър, едно заставане. Всичко това е от огромно значение. Стремя се да предам всичко, което знам на моите футболисти. Това е много важно за тази възраст", коментира селекционерът.

Бившият футболист на Етър (Велико Търново), Локомотив Сф и Славия сподели и какви според него са шансовете някое от неговите момчета един ден да играе и за мъжкия национален отбор на България.

"Надявам се, че целият отбор някой ден ще влезе в националния тим и при мъжете. Ще бъде трудно. Всеки един лагер обаче аз им казвам на тези деца, че всичко зависи от тях. Имат голям потенциал и дано успеят да го развият. Пожелавам им късмет и да знаят, че ще е нужно много да се трудят в бъдеще. Мисля, че всички разполагат с потенциал да играят в мъжкия национален отбор и като индивидуални качества, и като отборни", каза треньорът на България U17.

Накрая Йордан Петков коментира и темата с протестите пред сградата на базата в Бояна и дали това по някакъв начин се е отразило на младите футболисти.

"Докато бяхме в Португалия, избягвахме да говорим с децата по тази тема. Ние с треньорите обаче си обсъждахме. За мен това не бива да се случва. Това е грозно", завърши българският селекционер.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад