Радослав Янков: Медалът е реалистична цел

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Сноубордистът Радослав Янков сподели спомените си от предишните си участия на Олимпийски игри, разкри своите мотиватори и описа необходимия манталитет на един спортист в интервю пред журналиста на БНТ Тереза Мутафчиева.

Спортистът увери феновете си, че спечелването на медал е постижима цел. "Медалът е реалистична цел", категоричен бе Янков.

Роденият в Чепеларе състезател разкри нужния манталитет, който трябва да има един състезател преди спортен форум от подобен магнитут.

"На предишните игри отидох като един от фаворитите, тъй като предходните два сезона бяха много силни за мен. Бях се пренавил. Когато нещата се получават и си близо до класиранията, тогава човек просто се изпуска. Когато нямах нужния опит, просто се пренавих. Сега отивам много по-смирен и по-опитен, а не пренавит като на миналите Олимпийски игри. Отивам с усмивка, желание и удовлетворение", заяви той.

Радослав Янков разказа с какъв подход спортистът се е върнал от тежката травма в областта на кръста.

"Причината да се промени мисленето ми е не годините каране, а операцията и страданията, които претърпях миналия сезон. Те продължиха до месец май, преди да се оперирам. Когато човек изпитва болка дълго време, той може да промени цялата си философия. Това е причината за различната ми настройка", допълни 32-годишният състезател.

Изпълнен с гордост, но и с ясна представя за отговорността, която носи, най-добрият ни сноубордист за втори път ще изведе българската делегация като знаменосец.

"Спортът е много интересно нещо, изгражда те като човек. Взимам пример от хората, които са претърпели трудности, но са се връщали и отново са били на върха. Юсеин Болт ми е като икона, заради самите му маниери и самочувствието му. Хората, които успяват да са една стъпка пред другите, са единици", добавя сноубордистът.

Той посочи психическата подготовка като едно от най-важните качества на всеки спортист.

"Преоцених живота като цяло и мисля, че съм много по-усмихнат и радостен. Радва ме срещата с близки, приятели, семейство и приятелката ми. Когато човек се стреми да бъде съвършен, той никога не остава доволен. Има стремеж към съвършенство, но човек трябва да разбере къде е границата, защото ако постоянно си недоволен, не се изпитва удоволствие. Всеки е дошъл на състезанията, за да печели. Психическата подготовка е много важна, защото колкото и да си подготвен физически, тя може да ти помогне или да те провали", разказва състезателят.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад