Венко Сабрутев, ПП: Бюджет 2022 е бюджет на растежа

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Гласувахме бюджета за 2022 година в комисията по енергетика, като същият беше приет. В момента се гласува кандидатурата на настоящия зам.-министър на енергетиката Станислав Тодоров за председател на КЕВР. Това обяви Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната" в предаването "Още от деня".

"Всички промени, които бяха направени в КЕВР имат една цел и това е да се осигури безпристрастност и независимост на КЕВР", заяви още зам.-председателят на бюджетната комисия.

Той каза още, че всички трябва да работят в една посока, като поясни, че Законът за енергетиката ясно регламентира задълженията на КЕВР и там няма вписано забрана за комуникация с Министерски съвет. 

"Видяхме едно шоково покачване на цената на газа с решение на КЕВР от 1 януари, разбрахме от Министерски съвет, че това увеличение е могло да бъде драстично по-ниско, разбираме сега че МВР е влязло в двете институции и събира информация, стана ясно, че има сигнали, предстои да видим как ще се развият събитията", обясни Сабрутев.

Той поясни, че предложението за решението за сваляне на цената на газа е било внесено от предишното ръководство на "Булгаргаз", и че новото ръководство ще търси допълнителни възможности за сваляне на цената.

"В енергийна комисия се обсъдиха възможности това да се случи много бързо и се надявам, че истината съвсем скоро ще бъде обявена, защо цената на газа е била толкова висока, пазарно ли е било това увеличение или е било вследствие на грешни решения", допълни Венко Сабрутев.


Сабрутев обяви, че в бюджета за 2022 г. се предвиждат над 930 милиона лева компенсации за битовите потребители и за ЕРП-ата.
"Допълнително мораториумът, който действа, пази битовите потребители от вдигане на цената. Усилията на правителството и парламента са насочени към преодоляване на тази безпрецедентна ситуация с високите цени на енергоносителите", обясни Сабрутев. 

Той подчерта още, че цената на газа в България е по-ниска от цената на газа в Европа.

"Бюджет 2022 е бюджет на растежа. Той планира двойно повече инвестиции, предвижда ръст на БВР от 5,8%, предвижда спад на безработицата до 5%,предвижда множество социални мерки, помощ към младите семейства, предвижда още повишаване на пенсиите, продължаване на ковид добавките поне до юни месец", обясни Сабрутев.

"Важно е да подчертая, че опозицията доста умело успява да комуникира, че до момента няма нищо направено и те сега внасят решението на проблема.Истината е, че още декември месец Народното събрание гласува компенсанции за небитовите потребители, допълнително МС гласува още 410 милиона лева,допълнително в бюджета за 2022 година има заложени още над 930 милиона лева. Имаме високи цени на енергоносителите, но за сметка на това има много обезщетения и компенсации, които ще бъдат изплатени с текущите сметки, които предстоят да получат небитовите потребители. В януарските сметки реално ще бъдат приспаднати въпросните компенсации и за декември и за януари, небитовите потребители трябва да очакват нереално ниски сметки през февруари", поясни Венко Сабрутев. 

Вижте разговора във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад