Разследват криптобанка за финансови престъпления и пране на пари

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Операция срещу мащабна схема за финансови престъпления се проведе в София. Акцията е срещу криптобанката Nexo.

Nexo е основана и управлявана от българите Коста Кънчев и Антони Тренчев (бивш депутат от Реформаторски блок).

Nexo не е извършвала дейност в България и затова не е била уличена в нищо досега. Това коментираха експерти в "Денят започва".

Петър Илиев, финансов журналист, каза, че в САЩ може да се получи лиценз за криптобанка. В България не може. В САЩ са ги подгонили за нарушаване на регулативните изисквания, които трябва да спазват по лицензионен режим, коментира Илиев.

В България има изисквания дружествата, които се занимават с доставка на портфейли за виртуални валути, да докладват на финансово разузнаване в ДАНС. Финансово разузнаване в ДАНС им е надзорен орган. Става въпрос за дружества, които са регистрирани в България и извършват дейност на територията на България, а в случая става въпрос за фирма, която извършва дейност чрез множество дружества, всяко от които е лицензирано на територията на различна държава, заяви Иван Кавръков.

Той вижда доста разминавания по темата и не се ангажира с анализ. "Към момента не е добре да се опитваме да правим анализ, който да стига до заключения, тъй като нямаме изходната информация. Има разминавания в данните на прокуратурата. Според тях става въпрос за 94 млрд. транзакции, а в същото време самото дружество на сайта си е обявило, че е извършило 130 млрд. транзакции", обясни Кавръков.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад