Станимир Илчев: На конгреса на НДСВ се решава завръщането в политиката

В предаването
Части от предаването
Всички броеве


"След една декада управление на ГЕРБ наблюдаваме едни явления, едни събития в политиката, които са много неприемливи", каза в "Денят започва" Станимир Илчев, съпредседател на НДСВ.

"Често съм си задавал въпроса тези татуирани момчета с полицейски униформи, техните израстнали в кариерата началници, държали някакви чадъри над престъпниците - кога са назначени? Не са назначени залпово в един определен момент, те са назначавани през 10-те години на управлението на Борисов и през следващите години по време на управлението на другите правителства. Ето, че се натъкваме на една "приемственост" в неефективното, в некачественото, в критично опасното за страната", отбеляза Илчев.

Той припомни, че НДСВ е направило коалиция с ДПС и е управлявало пълен мандат. Здравината на коалиционната формила се основава на два фактора: отговорност на хората и коалиционна култура.

Според Станимир Илчев НДСВ е загубило доверието на избирателите, защото присъствието във властта амортизира, ако не си много ловък демагог.  

На 21 януари е конгресът на НДСВ, на който делегатите ще дискутират завръщането в политиката на движението, което означава подготовка за участие в избори - предсрочни, редовни, местни, европейски.

 

От НДСВ няма да канят в редиците си членове на партията, които в последствие безкритично са се проявявали в други партийни проекти, посочи още Илчев.

"Бъдещите ни партньори трябва да отговарят на тези изисквания – свобода на личността и на инициативата, движението на хората, капиталите, това е национално оцветения либерализъм. Нека да спрат да ни квалифицират като политически мъртъвци, зомбита, силиконови партии, патерица на този или на онзи. Каква патерица, за Бога? Патерица е много неприемлива квалификация за когото и да е било, ако върши една обективно измерима дейност и от нея има някаква полза", каза още той.

Илчев допълни, че Симеон Сакскобургготски не е против връщането на партията на политическата сцена.

"Негово величество се оттегли през 2009 от реалната политика. Друг е въпросът, че не е загубил контакта с нас. Разговорите с него са вдъхновяващи и насърчителни. Велика тайна е защо преди няколко години, когато направихме подписка на общественици, интелектуалци и експерти с призив на него да се повери неофициален статут с дипломатически функции, това предложение беше посрещнато с мълчание. Хората, които не реагираха на този призив, между другото, най-трескаво търсят контакт с него по всякакъв повод и са най-щастливи, когато отидат във Врана да поговорят с Негово величество. Ето още една аномалия на целия български социален и обществен живот", допълни той.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад