Ричард Алибегов: През зимния сезон отново ще разчитаме изцяло на български туристи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Намаляването на ДДС за заведенията е било жизненоважно мярка, взета в правилния момент, обясни в студиото на "Денят започва" председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. Благодарение на нея са спасени 70% от бранша. Мерките ДДС и 60/40 (80/20 в туризма и ресторантьорството) са спасили и билнеса на хората, и са запазили и служителите въпреки над 40% спад на оборота.

Това лято по морето 70% от хотели и заведения не са отворили, обясни Алибегов. Това води до липса на приходи в бюджета. Туристи в големите градове няма. Въпреки всички мерки около 28-30% са фалитите заради пандемията. Очаква се през зимата този процент да се увеличи.

"Мисля, че през зимния сезон ще разчитаме изцяло на български туристи отново. Те успяха да покажат, че харесват нашите курорти", смята Алибегов.

Той каза, че не се притеснява от затягане на мерките у нас. При затваряне на заведенията или намаляване на работното им време нищо не се случва в здравен аспект. Според него един път има икономическа загуба и убиване на цял бранш, а от друга страна здравният ефект не се постига по никакъв начин.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад