Живеем ли по-добре? Коментар на финансовите анализатори

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Много сметки и прогнози се натрупаха за това накъде се движи икономиката на страната ни. Остава акцентът върху основния въпрос по-добре ли живеем или коронавируса ни върна назад. "Благодарение на добрите резултати през последните години българските домакинства и икономика са подготвени за кризата", написа премиерът Борисов.

Твърдението би трябвало да е вярно, каза Любомир Дацов и добави, че винаги зависи как, какво и кого сравняваш. Според него е хубаво, че България е запазила темпа си и посоката си на развитие в последните години, но е вярно и, че резултатите е можело да са по-добри. Икономиката не стои на едно място и когато нещата работят не се пипат, запазва се посоката и се извлича максималното. Той отбеляза, че трябва да се гледат нещата в по-дълги периоди, да се сравняват с останали държави и дори вътрешно.

Владимир Сиркаров обясни, че парите, които се раздават в момента не са от "мазнинките". Ако се визират публичните финанси, "мазнинките" са финансовия резерв. Вижда се, че още пролетта с актуализирането на бюджет 2020 таванът на дълга е бил видгнат до 10 милиарда, което предпоставя и изтеглянето на външния дълг. Финансовият анализатор смята, че ние трябва да свикнем с държавните харчове, които ще са повече, през призмата на дефицитно харчене, финансирано най-вече от дълг, защото другите варианти са просто политически неприемливи. Фокусът трябва да е върху това как се харчат тези публични ресурси.

Вижте целия разговор  във видеото!

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад