Ролята на Америка в света при Тръмп и Байдън

Предаване: Панорама, 30.10.2020

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Дни остават до изборите за 46-и президент на Съединените американски щати. Настоящият президент републиканец Доналд Тръмп е изправен срещу кандидата на демократите Джо Байдън.

Коронавирусът, икономическата рецесия, расовото напрежение, разделението на американското общество и ролята на Америка в света - тези са темите, които доминират в предизборната кампания. През няколкото дни, които остават до изборите, двамата кандидати обикалят т.н. "колебаещи се щати", които са от ключово значение за изборната победа.

Най-засегнатата страна в света – Америка, провежда избори на фона на нов пик в коронавируса. Изборите ще имат решаващо значение и върху американската външна политика - Китай или Русия е най-големият проблем за САЩ? Как ще бъдат предефинирани отношенията с европейските съюзници? Какво ще стане с американското глобално лидерство?

Отговорите на тези въпроси потърсихме с анализатора от Томас Греъм от Съвета за външни отношения.

Изборите на 3 ноември имат фундаментален залог - каква ще бъде американската външната политика, казва Томас Греъм - бивш специален съветник на президента от 2004 до 2007 г. и бивш старши директор към Съвета за национална сигурност на САЩ.

"През последните четири години видяхме президента Тръмп да провежда политика на сделките, която къса с досегашната, водена от САЩ след края на Студената война. С много малко внимание към човешките права и към насърчаване на демокрацията, с отхвърляне на мултилатерализма за сметка на двустранните контакти, ерозия на съюзите - поне на президентско ниво - с Европа и с Източна Азия. Тръмп показа близост с авторитарни лидери като китайския президент Си Дзинпин и руския лидер Владимир Путин", заяви Томас Греъм, Съвет за външни отношения, САЩ.

Байдън би бил различен, казва Том Греъм.

"Джо Байдън на свой ред представлява традициите в американската външна политика, основаващи се на дълбокото вярване за Америка като световен лидер. Тези традиции се градят върху мрежа от съюзи като основа на американската мощ, на мултилатерализма, на вярата, че Америка има мисия в света - и тя е да разпространява демокрацията. Байдън ще се стреми да изгради отново трансатлантическите отношения и съюза с Източна Азия, ще се върне към Парижкото споразумение за климата и към Иранската ядрена сделка", коментира Греъм.

Американската външна политика при Байдън, обаче, би имала и някои допирателни със стратегията на Тръмп към евроатлантическите съюзници.

"Десетилетия САЩ притиска европейските съюзници да харчат повече за отбрана. Президентът Тръмп прави това по доста суров начин. При президент Байдън риториката би се променила. Но той също ще настоява европейските партньори да допринасят повече за общата сигурност. Но да подчертая: невъзможно е да върнем 2016. с магическа пръчка. Светът се е променил, съюзите също. Видяхме френския президент Еманюел Макрон да говори за "стратегическа автономност" на ЕС. А германският канцлер Ангела Меркел заяви: "Нека изградим автономни отбранителни способности в Европа", допълни Греъм.

За САЩ като че ли вече няма спор кой е основният външнополитически проблем. Китай или Русия.

"Бих казал и двете. Но гледаме на двата проблема по различен начин. В САЩ има широк консенсус, че Китай, е основният стратегически конкурент. Китай е дългосрочно предизвикателство по всички измерения на силата: икономическа, военна, дипломатическа, мека сила. И този проблем ще доминира няколко последователни администрации във Вашингтон в следващите 10-15 години. Русия се възприема като краткосрочно предизвикателство. Русия е допълнителен, разсейващ проблем. Вашингтон все още вижда Русия като страна, която е в дългосрочен упадък. Вашингтон не вярва, че руската икономика ще има дългосрочен растеж в следващите 10 години. Русия не е в позиция да се съревновава със САЩ и Китай технологично. Така че Вашингтон вижда Русия като краткосрочно предизвикателство, което, разбира се, трябва да бъде посрещнато, но до 2025-2030 г. ще намалее драстично", заяви Греъм.

Източна Европа и България винаги са играли ключова роля в усилията на САЩ да ръководи НАТО, обяснява Томас Греъм.

"България е разположена на много важна, стратегическа позиция до Черно море. Тя е ангажирана с разрешаването на някои трудни въпроси - Украйна, Русия, Турция, Близкия изток. Така че очаквам повишено сътрудничество със съюзниците при администрация на Байдън, дискусия как България би могла да участва - заедно със съюзниците - в разрешаването на сериозните геополитически предизвикателства и продължаване на американското военно присъствие в България. При администрация на Тръмп, че ще има по-малък фокус върху тези проблеми. Интересът на Тръмп към Източна Европа се свежда до Полша и Балтийските страни, отчасти заради Русия", обясни Томас Греъм.

Според Томас Греъм, Америка при Тръмп се оттегля от глобалното лидерство.

"Тръмп мисли за САЩ като за лидер, но лидер в двустранни отношения. Той много иска САЩ да спечелят. Разсъждава като в игра с нулев резултат – ти губиш, аз печеля. Администрация на Байдън би разгледала отново ролята на САЩ като глобален лидер. Не като незаменима, но като ключова нация, която да демонстрира лидерство, да създава коалиции, да дефинира международните проблеми и да опитва да ги реши", заяви Греъм.

Изборите в САЩ се провеждат в условията на пандемия. Но можеше ли Америка да избегне тежкия удар при различен президент?

"Трудно е да се каже. При друг президент реториката би била различна. Но дали САЩ биха предприели различни действия? Това е отворен въпрос. Ето, вижте ръста на случаите в САЩ, в Европа и в Русия. Много от нещата, които демократите предлагат, се прилагат от европейските ни съюзници и въпреки това там ситуацията е тежка", коментира Томас Греъм.

Либералният глобален ред, наложен от САЩ, е под натиск, казва Томас Греъм. И политиката на силата, реалполитик, се връща на сцената.

"Русия не вярва в ред, наложен от САЩ. Китай би повярвал до някаква степен в либерален световен ред, но не и такъв под лидерството на САЩ. Така че неизбежно елементите на политиката на силата, на реалполитиката, навлизат в международните отношения. И светът ще продължи в тази посока. Ще имаме някаква комбинация: Елементи на глобалния либерален ред в страните, които го поддържат - САЩ, европейците, източноевропейците и азиатските ни партньори. На други места тези ценности не виреят и тези страни ще провеждат различна външна политика", заяви Греъм.

Прогнозата на Том Греъм: напрежението между двата центъра ще създаде продължителен конфликт, на който ще станем свидетели през следващото десетилетие и половина.

Който и да седне в Овалния кабинет, според експерти, ключови жалони в американската външна политика няма да бъдат променени. Глобалното съревнование с Китай, изтеглянето на стратегически ресурс от Близкия Изток, промяна в отношенията със съюзниците и двупартийния консенсус, че глобалната търговска система носи не само ползи, но и вреди на американската икономика.

Репортер: Александър Марков, оператор: Атанас Атанасов

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад