Росица Матева: Машините не могат да бъдат манипулирани лесно

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Информацията от протокола, който изкарва машината няма да бъде преписван върху хартиен протокол, това обясни в "Денят започва" заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева. В студиото на предаването беше направена демонстрация как се гласува с машина.

Росица Матева допълни, че протоколът за машинното гласуване ще бъде разпечатан от машината, ще бъде подписан от членовете на секционната избирателна комисия и ще бъде прикрепен като неразделна част към хартиения протокол. "В хартиения протокол ще бъде записано колко избиратели са гласували, колко са включени, там ще има данни и за бюлетините, които са предоставени на секционната избирателна комисия, защото във всяка СИК ще има толкова бюлетини, колкото са избирателите по избирателен списък", посочи тя.

Матева припомни, че законодателят е предвидил, че ако при особени непредвидени обстоятелства машинното гласуване спре, гласуването ще продължи с хартиена бюлетина, като всичко това ще бъде описано в хартиения протокол.

Росица Матева каза, че днес на сайта на ЦИК ще бъде качено приложение, което касае частичните избори, на което желаещите могат да се упражнят и да видят какви са стъпките при машинното гласуване.

До два-три дни се очаква и демо версия за парламентарните избори. Тя ще бъде изпратена до районните избирателни комисии и там ще се проведат демонстрационни гласувания. Ще има и приложение за парламентарните избори, което също ще бъде качено на сайта.

Машините не могат да бъдат манипулирани лесно. Може да бъде направен опит да бъде манипулирана една отделна машина, но има хеш код, който няма да позволи такива манипулации.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад