Ваксинирането срещу Ковид при децата - мнението на специалиста

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според д-р Калин Лисички, началник на катедрата по педиатрия в болница "Токуда", децата трябва да се ваксинират срещу Ковид. "Проблемите са два - единият е ползата за обществото, другият - ползата за самото дете", отбеляза той в "Денят започва".

В световен мащаб детското население е около 30%, в България - 17%. Възрастовата група от 12 до 15 години е само 3,6% от общото население на България. "От епидемиологична гледна точка могат и да се ваксинират, могат и да не се ваксинират, защото едва ли ще допринесат много за този колективен имунитет, който трябва да стигне до 75-90% ваксинирани", поясни д-р Лисички.

При децата карантината и изолацията даде много неприятно отражение по отношение на психическото им здраве. Освен това и физически проблеми - затлъстяването във връзка с намаленото физическо натоварване и активност.

Разрешение за използването на Пфайзер ваксината е дадено след проучване върху 2 260 деца. След разрешението в САЮ за една седмица са ваксинирани 600 000 деца, страничните ефекти са съизмерими с тези при възрастните - болка на мястото на убождането, главоболие, умора, мускулни болки, малко по-висока температура, в част от децата и болка по ставите.

Ваксинацията при деца с хронични заболявания е много препоръчителна, подчерта д-р Калин Лисички. Още повече, че след британският вирус децата се заразяват толкова често, колкото и възрастните и имат същите тежки последствия.


Какво още каза д-р Лисички за ваксините и реакциите след тяхното поставяне, вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад