Рози заместват антиоксидант в колбаси

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Наденица с рози и салам със скакалци са само част от разработките на Университета по хранителни технологии в Пловдив. Доц. д-р Десислава Вангелова от катедра „Технология на месото и рибата“ разказа как разработват иновативните хранителни продукти и какви открития са направили. Оказва се, че екипът ѝ намира заместител на добавката на антиоксиданти в наденицата в отпадъка от преработката на рози.      Розите запазват полезните си вещества след отделянето на розово масло и при специфична обработка заместват по естествен начин антиоксидантите в колбасите без изкуствени съставки. 

Разработката им на естествен антиоксидант е високо оценена на европейско ниво от Европейския център за иновации. Университетът по хранителни технологии е единственият партньор на институцията у нас, споделя доц. д-р Георги Тосков от Стопанския факултет на УХТ-Пловдив. 

Друга интересна част от работата на университета е разработването на рецепта за колбаси с протеин от брашна от скакалци и ларви. 

Тази година институцията ще отбележи юбилей, 70 години от отварянето на вратите си за студентите. 
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад