Румен Гечев: Бюджетът на България е разумен по отношение на държавен дълг, на бюджетен дефицит

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Бюджетът на България предвижда 59 млрд. приходи, разходите са 65 млрд. Дефицитът ще бъде малко над 6 млрд. лева, но спрямо БВП ще бъде 4,1%. Това съобщи в "Денят започва с Георги Любенов" икономистът, депутат от "БСП за България" Румен Гечев.

Той подчерта, че бюджетът на България е разумен по отношение на държавен дълг, на бюджетен дефицит. "Ние сме значително по-добре от средните европейски показатели. За съжаление жизненият ни стандарт е зле", отбеляза той.

Гечев призна, че социалните страхове на хората са разбираеми, тъй като ни сполетя втори ужас след COVID-19 - военният конфликт в Украйна, твърде близо до нас. Българите са притеснени от инфлацията. В този бюджет тя е заложена малко над 10% на годишна база спрямо 2021 г.

Призна, че управляващите са закъснели с реформите, като изтъкна, че причините за това са комплексни. "Най-важната реформа беше съдебната, защото има отношение към бюджетите. Когато една страна има силна, справедлива, работеща съдебна система, това е едно прекрасно условие за работеща икономика. Но парламентът не може да промени ВСС сега. Не може да промени Прокуратурата, без да промени ВСС, но се оказа, че някои от политиците са правили обещания, които няма как да изпълнят без промени в Конституцията или в решения на Народното събрание", посочи Румен Гечев.

Какво още каза той - вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад