Румен Петков: Пътят на АБВ заедно с БСП е много голяма крачка

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Мисля, че тръгваме заедно с БСП и това е много голяма крачка в лявото и лявоцентристкото пространство, която заслужава да бъде оценена по достойнство със съзнанието, че е забавена, това заяви в "Още от деня"
председателят на ПП АБВ Румен Петков по повод голямата коалиция, която се създава между "БСП за България" c АБВ и гpажданската формация на Георги Кадиев. Предстои подписване на споразумение и с "Движение 21" на Татяна Дончева.

По думите му една от основите на събирането на тези формации е, че нямат притеснения от това, което са правили и че нямат съмнение, че трябва радикално да се промени атмосферата. "Всеки от нас има отговорност за днешната ситуация", обясни той.

"Считам, че стъпката днес, инициирана от г-жа Корнелия Нинова, трябва да продължи и да покаже на обществото, че има алтернатива и тази алтернатива може да бъде подчинена на гражданския интерес", допълни Петков и отбеляза, че преговорите се водят основно от БСП и би било неприлично, от който и да е от останалите участници да коментира.

Петков сподели, че няма впечатления АБВ да има различия с БСП по важните за България теми.

"Много е важно да се осъзнае, че, вторачени в миналото, нямаме бъдеще", така той коментира факта, че през годините е имало нелицеприятни изказвания от лидери на различните формации един към друг.

Според Румен Петков е логично БСП да търси съюзници. "Ако се вложи цялата енергия и тя бъде подчинена на обществения интерес, ще бъдем чути и разбрани", каза той.

Петков оцени още политиката на държавния глава, като подчерта, че в момента президентът Румен Радев излъчва сила и държавност, както излъчва и безалтернативност.

Председателят на АБВ определи служебния кабинет като решителен.

Румен Петков коментира и скандала с твърденията за подслушването на 31 политици, като каза, че в България специалните разузнавателни средства почти през целия период от 1992-93 г. досега са използвани за преструктуриране на служби като мотив с аргумента да се ограничи възможността за политическо влияние.

Който ползва такива средства, трябва да отиде на бунището на историята, но министър Бойко Рашков е длъжен да покаже аргументите за своите твърдения, те да бъдат видени от обществото.

Ако има подслушване на повече от 30 политици, това е удар върху националната сигурност, а не пробив по националната сигурност. То показва, че ние нямаме инстинкт за съхраняване на демокрацията. Нашите институции не са така устроени, че да могат да гарантират демокрацията, напротив - те се използват с репресивни мерки.


Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад