Руският газ спря! За българските позиции и за отговора на Европа - евродепутатите Петър Витанов и Андрей Ковачев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

България участва с оръжие в Украйна и това е ясно на всички партии - и отляво и отдясно. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" евродепутатът от БСП Петър Витанов.

Според него позицията, че страната ни може да е неутрална, е спекулативна и се ползва по-скоро за вътрешнополитически цели.

"В България това, което не приемат социалистите - това е лицемерие, защото докато министъра на икономиката отрича, виждаме как командващият украинската армия благодари за оръжието. България участва в абсолютно всички решения на ЕС и НАТО за Украйна. България участва с оръжия. Повтарям - участва! Ето, например, има един механизъм Peace facility -1,5 млрд. е гласуван от ЕС за военна и хуманитарна помощ. Така че от тази гледна точка България е солидарен член и позицията спрямо Русия е абсолютно ясна. Извинявайте, но тезата за неутралитет е спекулативна и позицията е ясна от всички партии - било то отляво или отдясно. Ясно е кой е агресора и кой е жертвата и това за неутралитета се ползва по-скоро за вътрешнополитически цели." - каза Витанов.

Той допълни, че не мисли, че БСП ще излезе от коалицията. Не смята и че правителството ще падне без участието на социалистите, защото на никоя политическа формация не ѝ се ходи на избори.

"Въпросът е следният - дали този общоевропейски подход по отношение на въоръжаването е най-удачният - дали ни приближава към мира или към войната. Аз не споделям виждането, че предоставянето на оръжие би ни въвлякло във войната, но това не ни приближава към мира. И големият проблем е, че в Европа първоначално всички говореха за мир, а вече всички говорят за война до победа." - заяви Витанов.

В "Денят започва с Георги Любенов" евродепутатите Петър Витанов от БСП и Андрей Ковачев от ГЕРБ се обединиха около тезата, че Русия използва газовите доставки като политическо оръжие с цел да разедини страните-членки на ЕС.

Според Витанов страната ни трябва да се съгласи на механизма на плащания, предложен от Русия докато ЕС не излезе с общо категорично решение за газовите доставки.

"Има основания за позицията на българското правителство, но тя е икономически неефективна. Нямаме добра инфраструктура, защото не сме диверсифицирали доставките. Защо хранилището в Чирен е пълно на 17%? Значи не сме се подготвили добре - този месец за подготовка как го използваха? Газът е сложно нещо, това не е като да си купиш баничка. Да взимаме от Катар - хубаво, ама Катар има дългосрочни договори и за да вземем оттам - трябва някой да се откаже. Азербайджан не е лампата на Аладин да огрее всички държави, освен това има много специфични дипломатически отношения между Русия и Азербайджан. Няма по-евтин газ от руския и европейските държави ще продължат да купуват от Русия докато не завършат алтернативните си източници." - каза Витанов.

Според Андрей Ковачев от ГЕРБ действията на правителството спрямо Русия са правилни, но трябва яснота откъде ще дойдат алтернативните доставки и на каква цена. Ковачев призова кабинета да осигури алтернативни доставки без участието на посредници и призова да се провери какви са отношенията с бившата фирма на новия директор на "Булгаргаз" и дали тя няма да се окаже посредник.

"Имаме добра газова инфраструктура - реверсивни газови връзки и можем да ги ползваме. Имаме възможност на пет места по "Балкански поток" да внасяме газ по газопреносната мрежа, така че в момента има идеални условия за новото правителство да осигури алтернативни доставки. Явно обаче не са били подготвени добре за този сценарий, щом хранилището в "Чирен" е пълно на 17% - 18%." - каза Ковачев.

Евродепутатът от ГЕРБ заяви, че ще партията му ще подкрепя управляващите по всички важни геополитически теми, свързани с Украйна и енергийната независимост на България.

"А дали в тази коалиция - орел, рак и щука, те ще се разбират или не - си е тяхна работа. Дали ще отиваме на нови избори- ще видим." - каза Ковачев.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад