Събитията от седмицата - през какво премина българската политика

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Социолозите Евелина Славкова, Петър Чолаков и Първан Симеонов коментираха в "Денят започва с Георги Любенов" събитията от седмицата. 

Евелина Славкова смята, че продължаваме да броим дните до падането на правителството, защото данните от социологическите проучвания не са в полза на управляващите. От много висок рейтинг те паднаха до много ниски нива и позволиха на опозицията да стане първа политическа сила. 

"Кризите не са решени с тази пресконференция (на "Продължаваме промяната"),  тя показа някаква линия, която се очакваше на по-ранен етап", каза социоложката. 

Политическото позициониране на "Продължаваме промяната" беше необходимо на по-ранен етап, но сега се случи, смята тя. 

Първан Симеонов посочи, че беше взето едно непопулярно решение, но идва ред в политиката да се вземат и непопулярни решения - това е белег на лидерство. 

"Защото България изчакваше, България не вземаше нито едното, нито другото, даже и средното решение не вземаше. Вероятно ще е някакво средно - не боеприпаси и оръжие, а примерно ремонт или не директно в Украйна, а примерно през Полша, за да може Корнелия Нинова да намери повод да остане", каза той. 

На "Продължаваме промяната огромният успех беше, че успяваше да преведе прозападни либерални послания на червени хора, сега това ще свърши, коментира социологът.

Петър Чолаков смята, че това, което се случи по Великден е едно разпъване на кръст - Кирил Петков беше разпънат, образно казано, от коалиционните си парньори. 

"От една страна Корнелия Нинова, която е твърдо против изпращане на оръжия за Украйна, от друга страна "Демократична България", които са твърдо за, и в някакъв смисъл той се разпъна и сам, защото отказа да вземе категорична позиция", отбеляза той. 

Целия анализ на социолозите вижте във видеото. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад